İstanbul’da Gezilecek Tarihî Yerler

PeP

13.04.2022 · 5 Dakikalık Okuma

...

İstanbul’da gezilecek tarihî yerler, şehrin dört bir köşesine dağılmıştır. Anadolu ve Avrupa yakaları arasında rahatça gezebilmek için PeP’in şehir içi ulaşım için yapmış olduğu taksi ve scooter kampanyasından yararlanabilirsiniz. PeP Visa Kart’a özel kampanyadan yararlanarak İstanbul’da gezilecek tarihî yerlerin tadına doyasıya varabilirsiniz. Kampanya 31 Temmuz 2022 tarihine kadar geçerlidir. 

Ayasofya Camii

İstanbul tarihî yerler listesinin ilk sıralarında yer alan Ayasofya, aynı yere üç kez inşa edilmiş özel bir yapıdır. Bir kilise olarak inşa edilen bu yapı; Osmanlı Dönemi’nde camiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında ise müzeye dönüştürülmüştür. 2020 yılı itibarıyla yeniden cami olarak hizmet veren Ayasofya, devasa kubbesiyle dikkat çeken bir mimari harikadır.

Galata Kulesi

Galata Kulesi, İstanbul Avrupa Yakası’nın gezilecek tarihî yerlerinden biridir. Bizans Dönemi’nde Cenevizliler tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen bu yapının mimarisi Romanesk tarza sahiptir. Toplam uzunluğu 62,59 metre olan silindirik kule, 11 katlıdır. Efsanevi bilgin Hezârfen Ahmed Çelebi’nin bu kuleden uçtuğu söylenir. Günümüzde müze ve sergi mekânı olarak hizmet veren kulenin seyir terasından büyüleyici İstanbul manzarasını izlemek mümkündür.

Kız Kulesi

Günümüzde Üsküdar’ın sembolü olan Kız Kulesi, Salacak açıklarındaki küçük bir ada üzerine inşa edilmiştir. Birçok efsaneye konu olan bu yapının inşası hakkında türlü rivayetler bulunur. Tarihte birçok farklı amaçla kullanılan Kız Kulesi, asli olarak bir deniz feneridir. 18 metre yüksekliğe sahip olan ve İstanbul’da gezilecek görülecek yerler arasında bulunan kule, Üsküdar’da Bizans Dönemi’nden kalma tek eserdir.

Beylerbeyi Sarayı

İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerlerin başında gelen ve Osmanlı’nın meşhur mimarlarını yetiştiren Balyan ailesinin inşa ettiği Beylerbeyi Sarayı, kompleks bir yapıdır. Geniş bir bahçenin içinde yazlık saray olarak bilinen asıl yapı bulunur. Bu esas sarayın çevresinde üç büyük ve iki de küçük olmak üzere toplam beş farklı köşk mevcuttur. Sarayın mimarisinde Rönesans, Barok ve Doğu – Batı tarzları bir arada kullanılmıştır. 

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’da gezilecek yerlerden biri de Yerebatan Sarnıcı’dır. Girişi Ayasofya’nın güneyindeki küçük bir binada bulunan Yerebatan Sarnıcı, şehrin en büyük kapalı su deposudur. Bizans Dönemi’nde inşa edilen sarnıç, mermer sütunlarından dolayı Yerebatan Sarayı olarak da anılır. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı, Dan Brown’un Cehennem adlı romanına da konu olmuştur. 

Rumeli Hisarı

İstanbul’daki tarihî ve turistik yerlerden bir diğeri de Rumeli Hisarı’dır. Bu hisar, İstanbul’un Fethi sırasında kuzeyden gelecek saldırıları engellemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde ise İstanbul’da gezilecek tarihî yerlerden biridir. Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, boğazın en dar noktasına inşa edilmiştir. Yapımı doksan gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisar, dünyanın en büyük kale burçlarına sahip olmasıyla dikkat çeker. 

Anadolu Kavağı

İstanbul’da gezilecek yerler, doğa ile iç içe seçenekler de barındırır. Turistik bir balıkçı kasabası olan Anadolu Kavağı, bu seçeneklere örnektir. Marmara Denizi ile Karadeniz’in bağlantı noktasında bulunan kasaba, Doğu Roma Dönemi’nden kalma Yoros Kalesi ile çok sayıda turist çeker. Mehtap Gezisi adı verilen canlı müzikli vapur seferleriyle ulaşım sağlanabilen Anadolu Kavağı, balıkçı restoranlarıyla da öne çıkar. 

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı, İstanbul’da tarihî turistik yerler denince akla ilk gelen yapılardandır. Dünyanın en büyük çarşısı olma unvanına sahip bu yapının içinde yaklaşık 4000 dükkân bulunur. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan çarşının bir bölümü, Bizans Dönemi’nde kalmadır. Bu nedenle yapı, dünyanın en eski kapalı çarşılarından biri olarak anılır.

Yeni yazılar

PeP Dijital Cüzdan: Güvenli ve Hızlı Finansal İşlemler

Dijital Cüzdan Nedir? Dijital cüzdanlar, kullanıcıların ödeme ve şifre bilgilerini güvenli bir şekilde saklayarak finansal işlemlerini kolayca gerçekleştirmelerine imkan tanıyan bir yazılım türüdür. Elektronik cüzdan veya e-cüzdan olarak da adlandırılan bu sistem, sanal cüzdanlar olarak da bilinmektedir. Dijital Cüzdanın Avantajları Nelerdir? Dijital cüzdanlar, kullanıcıların ödeme bilgilerini güvenli bir şekilde saklayarak fiziksel cüzdan taşıma ihtiyacını ortadan […]

PeP   23 Ocak 2024
En İyi Grafik Tasarım Programları

Görselliğin, günümüz dünyasında büyük önem taşıdığı rahatlıkla söylenebilir. Bir logonun, internet sitesinin, sosyal medya paylaşımının ya da afişin estetik görünüme sahip olması, doğrudan kalite algısı yaratır. Bu etkiye ulaşmanın yolu da en iyi grafik tasarım programlarını kullanmaktan geçer. Dünyanın her yerinde ve internette ödeme imkanı sağlayan PeP Visa Kart, dijital reklam, içerik ve hizmet harcamalarında […]

PeP   19 Nisan 2022
Yazılımcıların Vazgeçilmezi En İyi Yazılım Programları

Günümüzde “akıllı” ibaresine sahip tüm teknolojik cihazların arka planında, bu alanda çalışan profesyonellerin vazgeçilmezi olan en iyi yazılım programları yer alır. Kariyerini bu alanda geliştirmek isteyenler, yazılım öğrenirken kuruluşların tercihlerini ve kendi kişisel ilgi alanlarını göz önünde bulundurur.

PeP   14 Nisan 2022